lördag 29 december 2012

Essä skriven om hur Candide och Den gröna milen kan jämföras

Jag har valt att skriva om samhällskritik utifrån två verk. De två verken jag har valt att ta med är boken Candide och filmatiseringen av Den gröna milen. De båda tar upp teman som även idag är väldigt aktuella, så som t ex kritiken mot kyrkan i Candide och frågan om dödsstraff som tas upp i verket Den gröna milen. Hur är det då möjligt att jämföra de båda verken?

Jo, vi kan börja med att analysera lite av boken Candide. Där kan man utläsa ganska tydlig kritik av kyrkan och hur samhället var uppbyggt på den tiden, hur kyrkan styrde och ställde. Det hela framförs genom kraftig satir och överdrifter av Voltaire. Däremot i filmen Den gröna milen är kritiken mer subtil, man kan inte utläsa så enkelt vad som kritiseras utan man får försöka att tolka filmens budskap själv, utifrån ett mer subtilt och djupare plan. Så på själva sättet hur själva kritiken framförs är de väldigt olika i sitt tillvägagångssätt. Ur detta kan man dra sammanfattningen att kritik kan framföras på många olika sätt i konsten.

Jag själv tolkar en del av budskapet i Den gröna milen som att de svarta kan dömas på grund av sin hudfärg, att filmen alltså försöker att lyfta fram frågan om rasism. För jag tror att det är ett stort problem idag att svarta från de lägre klasskikten ofta råkar befinna sig på fel plats vid fel tid och därför blir dömda, precis som i Den gröna milen. Men det hela är väldigt subtilt och kräver mycket energi från åskådarna, det blir mycket tolkningsfrågor och kanske är det en stor del av varför Den gröna milen har blivit så populär. Av Candide är det enklare att tolka budskapet, det framgår tydligt genom satiren och överdrifterna som framförs i boken.

Författarnas syfte, tror jag, är att de försöker få folk att ta ställning eller att börja reflektera över sånt som författarna tycker är fel. På det viset är de båda lika, att de försöker få folk att ta ställning. Omen Den gröna milen nog inbjuder till en djupare tolkning av reflektionen än i Candide. Men på den tiden så hade ju folk lite problem med att tyda satir så det är lite av en fråga om hur enkelt det var att tolka då den skrevs.

I Candide kritiseras överdriven optimism. Voltaire vill att folk ska tänka själva – inte låta kyrkan säga till dom vad de ska tänka, för att få det bättre än det är. Candide infinner sig hela tiden i allt och tycker att han inte kan göra någonting åt allt dåligt som händer honom. Att allt är ordnat till det bästa, vilket nog var en del av kyrkans budskap, som han bedriver kritik emot.

Voltaire kritiserar religiös fanatism där kyrkan eller människorna bakom religionen använder det som ett redskap för att få folk att göra vad man vill. Ibland skapas sanningar utifrån fördomar och åsikter som redan är etablerade, kanske på grund av kyrkan, eller andra källor i samhället. Det pekar Voltaire på genom sin bok, tycker jag.

Om man går in och försöker att analysera de olika budskapen och tillvägagångssätten så är det helt annorlunda. Den gröna milen använder sig inte något av satir. Han använder sig däremot, kan man uttyda, av metaforer, då den store svarta mannen som blir dömd nog är en personskildring av Jesus. Han kan hela människor och blir dömd för andra människors synder, samma koncept som i bibeln. I Den gröna milen är det inslag av magisk realism, något som inte finns i Candide, det har blivit populärt först på senare tid. I Candide tar man upp kritik mot t.ex. dåtidens optimism, kyrkan och överklassen, inget av dessa teman kritiseras direkt i Den gröna milen. Möjligtvis att man kan göra en långdragen paralell om att optimism tas upp för att man ser dödsstraffet som en lösning på problem. Men det blir ur en helt annan synvinkel än ur Candide. I Den gröna milen riktas istället kritik mot rasism och dödsstraff. Även där är det stor skillnad i jämförelse.

Så ur den här analysen av verken så kan jag sammanfatta med att de är väldigt olika och det enda de har riktigt gemensamt är att de båda verken bedriver samhällskritik, och mot problem i sin tid.

lördag 22 december 2012

Emil i telefonen

Emil ringer pampers kundsupport för att klaga på läckande blöjor. Han får till svar att han nog har vuxit ut storlek 5 och bör övergå till storlek 6 istället! Han är nöjd så. Tackar artigt och lägger på luren och går till köket var på han skriver upp det på vår inköpslista.

Gammalt från Picasa


Emil är på väg att utforska ny mark. Ger sig, med bestämda kliv, ut i världen!

Och Alisa surplar på en kopp svart kaffe.

En akvarell som jag verkligen gillade. Inspirerande.

Storgädda i Grannäs.


Twitter-fel

Försökte att lägga upp min Twitter-feed här på bloggen, men det var något tekniskt fel i applikationen. Så jag gör det senare. Skulle gärna vilja ha ett webhotell att driva bloggen på externt från blogspot. Roligare att kunna mixtra med egna koder än blogspots färdiga, förvisso enkla, system.

Twitter: ikolito

Kläder online

Hittade här om dagen en klädaffär online, ska köpa en mössa här om jag snart inte kommer över någon bättre, får se efter jul:
http://www.frctnstore.com/products/beanies

Emil sover

Herregud vad Emil kan skrika då han är trött. Först ville han prompt stå och kika ut genom fönstret. Sen när jag lät honom att göra det så ville han bara ligga på golvet och skrika. Sen ville han bara sitta i mitt knä och då somnade han. Och nu sover han sött i sängen. På tal om säng så måste vi ju snart skaffa en egen säng till Emil. Men det är svårt att hitta någon lämplig tycker vi. Vi vill ha en sån som man kan dra ut, så att han har något att växa i, som man brukar säga. Nu ska jag återgå till dumplings-koket. Alisa är förresten och tränar.

fredag 21 december 2012

Studieguide 6, Komvux

Hemingway
Malraux
Kvinnovärldar: Elin Wägner, Sigrid Undset, Cora Sandel, Karen Blixen
Moa Martinson
Karin Boye
De självlärda: Wilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård, Artur Lindkvist
Gröll, Grass
Norman Mailer, Heller, Väinö Linna
Aldous Huxley, Karin Boye, George Orwell
Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir
Albert Camus
Jack Kerouacs
Stig Dagerman
Sven Delblanc, Kerstin Ekman, P.O. Enquist, P. C. Jersild, Sara Lidman, Torgny Lindgren
Sjöwall-Wahlöös
Ray Bradbury, Golding, Yasar Kemal, Stephen King
Márques och den magiska realismen
Alexander Solsjenitsyn
Soyinka
Herbjørg Wassmo
Den moderna teatern

torsdag 20 december 2012

Emil wrestlar

Varje kväll innan sänggående så har Emil någon typ av en mans wrestling show i sängen. Han ställer sig på mina ben och hoppar eller dyker ner från benen mot sängen. Och ibland gör han kullerbyttor. Springer runt i cirklar i sängen. Förr eller senare kommer han att göra illa sig. Vore bättre om han kunde vara aktiv innan han kliver upp i sängen så att han inte kommer att behöva ramla från sängen då han ramlar. Svårt detta. Har ingen aning om det är vanligt att barn har wrestling shower i sängen innan dom sover, men har aldrig hört om det. Kanske något som man inte pratar om? Hur som helst. Hoppas att han slutar med detta snart och bara kan varva ner som vanligt genom att titta i en bok eller bygga lite Lego för att sova.

onsdag 19 december 2012

Emils munspel

Idag fick Emil spela munspel. Det lät väl inte direkt någon Bob Dylan. Men med lite övning så kan han nog arta sig. Aja, jag börjar bli rejält trött och det är en dag imorgon också. Ska försöka att komma ihåg att plocka upp min akustiska gitarr någon dag och plinka och se hur Emil gillar det. Men nu ska Alisa ha datorn säger hon så ska ta och ge med mig.

tisdag 18 december 2012

Klockan är snart 9 och Emil är lämnad på dagis, Alisa ligger och sover och jag lyssnar på P3. Jag har kokat kaffe som jag snart ska dricka.

Det var skönt att komma ut i morse. Gillar då det är kring den här temperaturen ute (-5c), lite härligt svalkande promenad var det till dagis fram och åter. Härligt vindstilla var det också och inget snöande. På barrskogen vid oss ligger ett tjockt snötäcke på grenarna. Men till helgen ska det bli svalare, under -10c, inte lika behagligt det men redan nästa vecka ska det bli varmare igen om allt står rätt till.

Nä, nu dags för en kopp kaffe.

Var bara det jag hade att säga.

måndag 17 december 2012

Att lära sig ryska

Det vore bra för mig att kunna tala ryska tänker jag ganska ofta. Dels eftersom Alisas familj pratar bara ryska och dels för Emils skull. Så det är något som jag kommer att satsa på nu då jag börjar bli färdig med svenska-studierna.

Läste några trådar på Flashback om ryska för nybörjare och tydligen fanns det ingen bra sådan litteratur på svenska. Men däremot tipsade dom om en billig bok på engelska:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0140120416

Samt några ljudkurser som fanns på PB:

http://thepiratebay.se/torrent/3384073/Pimsleur_Russian_I__II_and_III_--_90_lessons_--_lower_bit-rate_m

Dessutom ska jag låna en kurs från biblioteket, återstår att se om den är bra nog.
http://minabibliotek.se/work?workId=c5f17551-9384-4de5-8a27-231a66c99520

Igår var det besök av familjen Oxwall

Igår var familjen Oxwall på besök hos oss på Kandidat. Det åts lusse-semlor och barnen fick busa. Emil tyckte det var jätteroligt att få lite rörelse och skrik omkring sig. Det är nog nästan aldrig som han får träffa barn i den åldern, på dagis leker han nog mest med de yngre barnen.

Dessutom så sneglade vi lite på musikhjälpen, där Looptroop Rockers presenterade två nya låtar ("Lillebror" och "Hälsa hatarna") från sin kommande platta "Mitt hjärta är en bomb". Ska bli intressant att snart få höra lite nytt från "truppen", de ska snart ge ut en platta på svenska och en på engelska, är det sagt.

Idag är Alisa och gör ett prov i svenska. Jag hoppas så mycket att det kommer att gå vägen så att hon slipper läsa svenska igen på Komvux nu till våren och kan istället fokusera helt på de naturvetenskapliga ämnena i skolan. Det finns inte så mycket mer att säga för min del. Jag ska snart och hämta Emil på dagis. Och det är alltid lika spännande och roligt att möta Emil som alltid är på lika bra humör vid hämtning. Däremot en bit som jag gärna skulle slippa är detta med att TVINGA på honom kläderna...

Försökte förresten med att lyssna på ljudboken "Den gamle och havet" tidigare i morse, men jag somnade. Ska nog ge den ett nytt försök någon gång då jag inte är så trött. Eller så ska jag försöka med ljudboken "Mannen utan öde" (som jag även har i pocketformat hemma i bokhyllan). Det ska tydligen vara en riktigt bra bok, har jag hört, och författaren till den har ju även fått Nobelpriset. Så det verkar vara en lovande bok. Tror att den var på 7 CD-skivor, vilket ju är ganska tidskrävande. Och jag går ju inte så mycket (är mest då jag är ute och går som jag får tid till ljudböcker) och här hemma kan jag ju inte isolera mig från Emil med att sätta på hörlurarna. Så får se när jag verkligen får tid för den... Kanske skulle jag ta och försöka hitta någon fler lite kortare bok. "Den gamle och havet" är på 3 CD-skivor och det är ju litet och behagligt.

Har även beställt lite böcker på biblioteket som jag har tänkt att, åtminstone, titta i. Det är en bunt böcker om Vladimir Putin. Fick ett infall här om kvällen och blev intresserad av den mannen och började att googla honom och då bestämde jag mig för att låna böckerna: "Moskva tror inte på tårar" och "Vladimir Putin och rysskräcken".

Skoluppgift, 40-talisterna

Svenska poeter från fem decennier

Svenska poeter från fem decennier

40-talisterna är ett viktigt begrepp inom den svenska litteraturen. Vad betyder det? På s 319–326 i LL får du stifta närmare bekantskap med åtta svenska poeter.
Läs dessa sidor. Välj sedan ut en av poeterna som du studerar lite närmare. Välj en dikt av denna poet (har du tur hittar du någon i LT, annars får du gå på biblioteket eller leta på Internet) och gör en diktanalys av denna dikt. Använd kapitel 30 i HB som hjälp (kapitlet gicks igenom i A-kursen).

lördag 15 december 2012

Bok: Kupé nr 6

http://minabibliotek.se/work?workId=44eb086c-e937-47f1-b3db-75465b389088

Blogg om litteratur

Har hittat en bra blogg om litteratur av en psykolog och litteraturstudent.
http://lyrannobel.blogspot.se/

Jane Eyre

Jane Eyre är en av den brittiska litteraturens stora klassiker, och skildrar en föräldralös medelklasskvinnas uppväxt och liv som kvinna. Av central betydelse är huvudpersonens försök att skapa en självständighet som möter motstånd i samhället, i religionen, men även i henne själv då hon träffar mannen i sitt liv, mr Rochester på Thornfield, som fastän han är hennes kärlek förblir en främling. Till slut ingår hon likväl äktenskap med mr Rochester (Reader, I married him – den klassiska meningen i Jane Eyre). Romanen har tydliga drag av gotisk roman i Ann Radcliffes anda, men den är även ett första steg mot realismen och viktorianismen.


Systrarna Brontë: passionens realism

Läs s 142–144 i LL.
Kvinnliga författare har så här långt inte direkt setts till i litteraturhistorien. Varför? Skrev de sämre? Givetvis inte. De fick helt enkelt inte chansen. Det var mannens värld och mannens villkor gällde. Allt var alltså inte bättre förr! (Om nu något var det.)
Systrarna Brontë – Charlotte, Emily och Ann – är några av de första stora kvinnliga författarna. Men typiskt nog utgavs deras alster under manliga pseudonymer!
Vad bör du veta om systrarna? Jo, att de växte upp på en prästgård i Yorkshire, England, i stort sett utan föräldrainflytande och att deras debutromaner alltså utkom under gemensam pseudonym.
Så till några av verken som skrevs i familjen.

Jane Eyre

En liten sammanfattning av Jane Eyre, skriven av Charlotte Brontë, kan vara på sin plats:
  • Guvernantroman – kvinnan av folket erövrar mannen av börd. Känns motivet igen? Olika klasser möts, tycke uppstår, problem följer, allt ordnar sig. Leta i ditt minne!
  • Kvinnligt perspektiv med krav på att kvinnan ska få leva ut sin kärlek
  • Inslag av skräckromantik. Inte fullt realistisk, således.
Läs nu utdraget ur Jane Eyre i LT s 210–215 och titta som vanligt speciellt på B-uppgifterna som följer därefter! För övrigt finns denna roman filmatiserad. Ett bra filmtips! Även nästa roman – se nedan – finns på film. Se den med!

Svindlande höjder

Svindlande höjder, av Emily Brontë, är
  • En passionsfylld kärleksroman med inslag av skräckromantik. Dramatik på heden!

Litteraturhistoria

Det är mycket viktigt att du studerar s 114–117 i LL extra noga. De innehåller en grundlig sammanfattning av de yttringar och tankar som ryms inom romantiken. Läs noggrant och lär in de sex ”punkterna”! Tänk sedan efter vad som är tillämpligt på de olika författarna.


fredag 14 december 2012

Chords - The Dude

Vladimir Putin

http://minabibliotek.se/work?workId=65c44855-b715-459c-be5d-2ddb5271acf1
http://minabibliotek.se/work?workId=8795ba2a-98ff-4e21-9369-59cfee6f92c6
http://minabibliotek.se/work?workId=8b0816df-dc10-4240-ae2c-8935f440e861

http://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=putin&title=putin&fromproduct=False

http://www.boktipset.se/bok/mannen-utan-ansikte
http://www.boktipset.se/lists/show_list.cgi?context=search&type=book&key=putin&search_type=multi

LH, skoluppgift

Malraux: för människans värdighet slåss man

Läs nu s 277–278 i LL.
André Malraux var en fransk motsvarighet till Hemingway i sin dragning till kriget men framstår som mer reflekterande än sinnlig till sin natur.
Fundera över:
  • Varför avskydde han västerlänningarnas härjningar i Asien?
  • Vad är det han kallar Shanghai?
  • Vad är livet för Malraux?
  • Varför, tror du, att romanen Förtvivla ej (1937) har blivit en av 1900-talets mest berömda romaner?
  • Studera bilden på s 278 i LL som vill visa hans syn på människans plikt. Vilken är den?

LH, Aksel Sandemose, Varuluven, Felicia

Litteraturhistoria.

Aksel Sandemose (1899-1965) inspirerade Cornelis till låten "Felicia".



Det var även Aksel Sandemose som låg bakom den så kallade "Jantelagen".
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Aksel_Sandemose


Henrik Dorsin tolkar Cornelis

Henrik Dorsin tolkar Cornelis, och gör det bra. Så jäkla klockrent.

Vintersaga av Ted Ström

En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken. 
Ett träningspass på Ullevi i dis.
Gränsstationen i Torneå, en gumma på en spark. 
Landsorts fyr där snöstormen drar in.
Tät snö som gloppar i Mariabergets backar.
Hett och svett på Statt i Härnösand.  
En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran
flämtande ljus i Visby hamn

Det är då som det stora vemodet rullar in
Och från havet blåser en isande, gråkall vind.

 
I Malmö rispas dimman av färjornas sirener  
Och på andra sidan sundet börjar världen.  
En ensam Volvo sliter i motvinden på Tjörnbron 
Bion i Pajala ger "Den sista färden"  
Lapplandspilen råmar som ett vilddjur genom natten 
Gårdarna släcker sina ljus  
Ett stormpiskat Marstrand ber sitt Pater Noster
Stockholm city svajar i sitt rus 

Det är då som det stora vemodet rullar in 
Och från havet blåser en isande, gråkall vind.
 
Tradarfik i Docksta i motorvägens skugga  
En överdos på Skärholmens station  
Insnöade vägar nånstans på Österlen  
Och fyllan växer till på Mommas krog  
Frusen törst i kön till stadspuben i Luleå 
Frusna drömmar uti monarkin 
Kärleken får leva mellan nattskiftet och drömmen 
Kärleken går på billigt vin

Det är då som det stora vemodet rullar in 
Och från havet blåser en isande, gråkall vind.

Wiki, litteraturhistoria

Från wikipedia:

Honoré de Balzac, född 20 maj 1799 i Tours, Indre-et-Loire, Frankrike, död 18 augusti 1850 i Paris, Frankrike, var en fransk författare och som sådan en av realismens förkämpar. Balzacs huvudsakliga epos utgörs av La comédie humaine, "Den mänskliga komedin", så benämnd efter Dante Alighieris 'La Divina Commedia' (1308–1321), "Den gudomliga komedin".

Émile François Zola, född 2 april 1840 i Paris, död 29 september 1902 i Paris (genom kolmonoxidförgiftning), var en fransk författare, dramatiker och poet.

Elin Wägner
Sigrid Undset
Cora Sandel
Karen Blixen

Wilhelm Moberg
Ivar Lo-Johansson
Jan Fridegård
Artur Lundkvist 

torsdag 13 december 2012

Länk: Arbete om August Strindberg

http://home8.swipnet.se/~w-81812/arbeten/strindberg.html

Wiki, Tomas Tranströmer

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomas_Transtr%C3%B6mer

SVT Play - August Strindberg

http://www.svtplay.se/video/900603/august-strindberg

Litteraturhistorian

Antikens typiska drag är gudar och hjältar. Kända verk från den tiden är Illiaden och Oddyssen av Homeros. Under den här tiden skapades lyriken, dramatiken och epiken.

Medeltiden. Under medeltiden så är kristna kyrkan stark. Dante Aligheri är en av de största. Bocaccio skapade den första novellen. Riddartiden, viktig inspirationskälla för fantasy.
Villon har under århundradenas lopp inspirerat många visdiktare, bland andra Evert Taube i dikten Vinterballad och Cornelis Vreeswijk.
http://www.ur.se/Produkter/158020-Hej-litteraturen!-Medeltiden

Typiskt för romantiken är känslan och närheten till naturen. Starka rebelliska personer är ofta huvudpersoner i litteraturen. Ofta nästan överdrivna känslor.

Ett typiskt exempel på romantisk diktning är romanen Den unge Werthers lidanden av den tyske författaren Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832). Boken handlar om en man som av olycklig kärlek tar sitt eget liv.
De romantiska författarna sökte ofta sina motiv i andra kulturer eller i andra tider och ibland i det fantastiska. Den skotska författaren Walter Scott (1771-1832) skrev om Robin Hood och Ivanhoe i det medeltida England. Amerikanen James Fennimore Cooper (1789-1851) blev berömd för sina indianböcker, bland annat Den siste mohikanen.



Typiskt för realismen är att det ska vara verklighetstroget och skilldra flera sidor av samhället, inte bara de bra sidorna. De kritiserade ofta problem i samhället, t.ex. som barnarbete och prostitution.

Typiskt för naturalismen är att det ska vara mer naturvetenskapligt. Naturalism är ett senare stadie av realism. Det uppstod för att snabb utveckling av naturvetenskap i samhället. Darwin-teorin gjorde ett stort inflytande. Människan i naturalism ses som någon som är beroende av sociala och genetiska faktorer och inte hade direkt någon fri viljekraft. De mest typiska karaktärerna i naturalism är en karaktär med dåliga livsförhållanden och en drivkraft som styrs av instinkter men de kan inte bli uppfyllda pga dåliga sociala förhållanden.

"Romanen Thérèse Raquin är en naturalistisk skildring av bland annat begär, passion, otrohet, mord, kärlek och hat.
Med romanen Thérèse Raquin blev Émile Zola kallad naturalismens fader. Naturalismen kan ses som en vidareutveckling av realismen och beskriver verkligheten på ett detaljerat sätt, likt till exempel Honoré de Balzac men utan för långa detaljerade beskrivningar. Zola lyckades bättre än andra samtida realister med att väva in de naturalistiska beskrivningarna i sin berättelse, som kan läsas i bland annat Thérèse Raquin[3]. Naturalismen tenderar att visa verkligheten ur ett hårt och pessimistisk synsätt[4], som en motsats till hur romantiken beskriver verkligheten i mer idylliska drag."

Romantiken - man ägnar sig åt fantasi, mystik, känslor, att utforska själen och metafysiska studier.

Realismen - en direkt opposition till romantiken, i exemplevis socialrealism skildras grå vardag, fattigdom, svåra förhållanden, misär och liknande.

Naturalism - en form av radikal realism med vetenskapen som grund, karaktärerna i verket ses som resultatet av den miljö de lever i.
http://www.hejlitteraturen.se/2010/08/11/upplysningen-%E2%80%93-en-tid-for-frigorelse/

genom Röda Rummet visade Strindberg väldigt kritiskt hur det var i samhällstoppen, hos eliten där korruption var vardag
Strindberg förespråkade kvinnlig rösträtt.
Internationellt hyllad under sin livstid.
Bodde bl.a i Paris och "Blå tornet" i Stockholm.
Röda rummet var samhällskritisk.

Luciafirande på förskolan

Idag är det lucia. Det firade Emil genom att vakna upp vid 01.30-tiden i natt och gråta och vara allmänt trött och kinkig. Efter ett tag drog vi slutsatsen att det var traditionell tandvärk så vi gav han en Alvedon och då lugnade han ganska snart ner sig och vi alla fick sova. 06.40 ringde väckarklockan och vi steg upp, borstade tänderna, klädde på oss och begav oss våra 800 meter som det är till dagis. Där bjöds det på risgrynsgröt och mackor. Vi åt och sen blev det allsång med pepparkakor. Emil var glad nästan hela tiden, vilket ju var kul. Han är generellt glad då han är på dagis. Värsta biten är då man ska klä honom för att fara till dagis eller fara från dagis, då brukar han ha fullt upp med att pilla på annat så brukar sluta i "kinkighet". Vi hade tänkt att beställa stjärngosse-klädsel till Emil för detta evenemang, men det hade vi glömt bort i all hast. Vissa av barnen var utklädda. Men tyvärr får vi inte publicera bilder från dagis på de övriga barnen, vilket man ju kan förstå. Vi tog lite bilder på Emil med systemkameran, har inte hunnit kolla på bilderna ännu. Hoppas att det blev någon fin bild så ska jag posta den senare.

tisdag 11 december 2012

Sparad länk; uppsats om manligt och kvinnligt

http://andreasbulk.wordpress.com/2009/04/15/utredande-uppsats-om-manligt-och-kvinnligt/

Tips om arbetarförfattare

https://www.flashback.org/t1422273

Emils små sociala framsteg

I morse då jag låg i sängen kom Emil fram till sängen med täckbyxor och jacka på sig och sa: "PAKA PAKA!" (vilket är ryska för "Hejdå!"). Han är, för att använda Carls ordförråd, "Underbar", vår lilla Emil. Dock är det inte det "underbaraste" att klä honom för utgång just nu, då han oftast vill utforska andra saker istället för att bli påklädd.

Kallt

Idag är det kallt ute här i Umeå. Det kände man redan då man låg i sovrummet i morse att det var svalt, nästan kallt i rummet. Långkalsongväder ute, så att säga. Är trevligt när det inte blir allt för kallt så att man kan vara ute med Emil och vandra i snön. Men idag blir det att skynda sig hem med Emil från dagis, utan några ute-strapatser.


http://www.petter.nu/2012/ny-spotify-playlist-2/

Wiki, om bok: Mästaren och Margarita

http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4staren_och_Margarita

Bok: 20 filosofer

http://minabibliotek.se/work?workId=cae53899-2d08-40dc-84c9-ebbdf3fe7fe9&fLibName=%C3%85lidhem

Bok: Franz Kafka, Processen



http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174291491

Bok: 25 filosofer

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113034227