lördag 15 december 2012

Jane Eyre

Jane Eyre är en av den brittiska litteraturens stora klassiker, och skildrar en föräldralös medelklasskvinnas uppväxt och liv som kvinna. Av central betydelse är huvudpersonens försök att skapa en självständighet som möter motstånd i samhället, i religionen, men även i henne själv då hon träffar mannen i sitt liv, mr Rochester på Thornfield, som fastän han är hennes kärlek förblir en främling. Till slut ingår hon likväl äktenskap med mr Rochester (Reader, I married him – den klassiska meningen i Jane Eyre). Romanen har tydliga drag av gotisk roman i Ann Radcliffes anda, men den är även ett första steg mot realismen och viktorianismen.


Systrarna Brontë: passionens realism

Läs s 142–144 i LL.
Kvinnliga författare har så här långt inte direkt setts till i litteraturhistorien. Varför? Skrev de sämre? Givetvis inte. De fick helt enkelt inte chansen. Det var mannens värld och mannens villkor gällde. Allt var alltså inte bättre förr! (Om nu något var det.)
Systrarna Brontë – Charlotte, Emily och Ann – är några av de första stora kvinnliga författarna. Men typiskt nog utgavs deras alster under manliga pseudonymer!
Vad bör du veta om systrarna? Jo, att de växte upp på en prästgård i Yorkshire, England, i stort sett utan föräldrainflytande och att deras debutromaner alltså utkom under gemensam pseudonym.
Så till några av verken som skrevs i familjen.

Jane Eyre

En liten sammanfattning av Jane Eyre, skriven av Charlotte Brontë, kan vara på sin plats:
  • Guvernantroman – kvinnan av folket erövrar mannen av börd. Känns motivet igen? Olika klasser möts, tycke uppstår, problem följer, allt ordnar sig. Leta i ditt minne!
  • Kvinnligt perspektiv med krav på att kvinnan ska få leva ut sin kärlek
  • Inslag av skräckromantik. Inte fullt realistisk, således.
Läs nu utdraget ur Jane Eyre i LT s 210–215 och titta som vanligt speciellt på B-uppgifterna som följer därefter! För övrigt finns denna roman filmatiserad. Ett bra filmtips! Även nästa roman – se nedan – finns på film. Se den med!

Svindlande höjder

Svindlande höjder, av Emily Brontë, är
  • En passionsfylld kärleksroman med inslag av skräckromantik. Dramatik på heden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar